Als je gaat scheiden komt er veel op je af, ook financieel. Jouw situatie verandert en dat vraagt om een goed overzicht. Maar waar moet je beginnen? Wees gerust, je kunt altijd een Budlr raadplegen, die wij weet precies waar je op moet letten.
Als je je financiën zelf moet regelen is het fijn te weten waar je precies aan toe bent. Budlr kan je hierbij helpen. Lees gauw verder.
Een nieuwe situatie en een nieuw begin.
Na de scheiding ontstaat er een nieuwe situatie, veel mensen zien dit dan ook als een nieuw begin. Bij een scheiding verandert er ook veel op financieel vlak. Vaak ga je van twee inkomens naar één en moet je de meeste lasten voortaan alleen dragen. Aan de positieve kant kan het betekenen dat je nu wel recht hebt op (extra) toeslagen, die je eerder niet had. Kortom, er ontstaat een geheel nieuw financieel plaatje en dat wil je het liefst zien in een duidelijk overzicht.
Hoe ziet jouw nieuwe situatie eruit?
Wij helpen jouw graag om de financiële gevolgen van je scheiding zo goed mogelijk in kaart te brengen. Waarbij we gelijk wijzen op de nieuwe mogelijkheden die er voor je kunnen zijn ontstaan. Hieronder vind je eerst de belangrijkste aandachtspunten bij een scheiding:
- Juridische hulp of mediation. Om je scheiding soepel te laten verlopen kun je juridische hulp en/of mediation inschakelen. In Nederland kan je gratis juridisch advies inwinnen via het Juridisch Loket.
- Subsidie. Mensen met een laag inkomen kunnen voor de kosten van de scheiding tegenwoordig subsidie krijgen! Ook daarover kunnen ze je informeren bij het Juridisch Loket.
- Boedelverdeling. Met behulp van een advocaat of mediator kan de boedel – al jullie gemeenschappelijke eigendommen – eerlijk verdeeld worden. Hierbij kan de ene partner ook de ander betalen voor (een deel van) de boedel.
- Verhuiskosten. De verhuizende partner heeft meer kosten door de verhuizing. De kosten van het verhuizen zelf, maar ook de kosten die samenhangen met de inrichting en het bewoonbaar maken van de nieuwe woning. Die kosten moet je meenemen voor een eerlijke verdeling van alles.
- Financiële producten. Leningen, hypotheken en pensioenaanspraken die zowel op jouw naam als die van jouw partner staan, moeten worden verdeeld of worden overgedragen.
- Contracten en abonnementen. Vergeet ze niet. Maak hiervan een overzicht zodat je precies weet welke contracten je moet wijzigen of opzeggen. Jij moet namelijk nu zelf de contracten gaan regelen voor je vaste lasten zoals internet en elektriciteit en je wilt hierbij financieel de juiste keuze maken. Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan kan je via Budlr een uitgaven check laten doen.
Wat betekent scheiden voor je inkomsten?
Naast inzicht in uitgaven, wil je ook weten wat de scheiding betekent voor je inkomsten. Als jouw inkomen lager wordt, kan dit betekenen dat je recht hebt op aanvullende inkomsten. Wees je bewust van de onderstaande regels:
- Ouderschapsplan. Bij elke echtscheiding met kinderen dient een ouderschapsplan te worden opgesteld. Dat regelt de kosten van verzorging en opvoeding.
- Alimentatie. Een van twee ex-partners heeft er recht op. Over het algemeen betaalt de partner met het hoogste inkomen de alimentatie aan de ander. Alimentatie is verplicht wanneer de ex-partner na de scheiding niet voldoende geld overhoudt om te voorzien in eigen levensonderhoud.
- Advocaat. Bij het vaststellen van de alimentatie is de hulp van een advocaat aan te raden. Hiervoor kan je ook terecht bij het LBIO.
- Toeslagen. Je hebt mogelijk recht op meer en hogere toeslagen. Check daarvoor je recht op huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.
- De kinderbijslag. Die ontvangt degene die voor de kinderen zorgt. Bij co-ouderschap krijgt elke ouder de helft.
- Gemeentelijke regelingen. Gemeenten hebben vaak tegemoetkomingen voor (kinderen van)alleenstaande ouders.
Zoals je ziet, kan er flink wat wijzigen na de scheiding. Het is belangrijk om hier een duidelijk overzicht van te hebben. Zodat je inkomsten en uitgaven in balans houdt. In onderstaande video worden de belangrijkste veranderingen na eenscheiding nog eens duidelijk op een rijtje gezet.
Wil je hulp bij het opstellen van een budgetplan?
Nu je hebt gezien hoeveel er verandert in jouw financiën na een scheiding, is het belangrijk om inzicht te creëren. Dit doe je met behulp van een nieuw budgetplan. Dat geeft een duidelijk overzicht van de inkomsten en uitgaven in je nieuwe situatie. Zo weet je precies wat je overhoudt en wat je nog moet regelen om je budget gezond te houden.
Heb je hulp nodig bij het maken van een nieuw budgetplan? Een Budlr kan je hierbij helpen. Deze financieel expert maakt samen met jou een financieel overzicht van de nieuwe situatie en maakt duidelijk welke acties er nodig zijn om positief te blijven.
Maak gerust een vrijblijvende telefonische afspraak.