budlr.nl

Wanneer je partner overlijdt is dat een emotionele tijd. Je moet leren leven met een groot verlies. Tegelijkertijd komen er allerlei praktische vragen op je af. Ook op financieel gebied. We willen je daar graag bij helpen.

Het kan best lastig zijn om financieel overzicht te krijgen. Vooral als jouw partner altijd jullie geldzaken deed. Wij hopen met dit artikel je daarbij helpt.

Om te beginnen kan je deze checklist doorlopen. Een eerste stap om wegwijs te worden in wat je moet gaan regelen. Nadat je de checklist heb bekeken, kun je in dit artikel meer informatie vinden over een aantal onderwerpen. We starten met eventuele eenmalige veranderingen.

Aanvaarden of verwerpen van de erfenis?

Het is goed mogelijk dat er geld vrijkomt wanneer je partner overlijdt. Maar misschien erf je wel meer schulden. Dan zou je de erfenis kunnen verwerpen. Dat moet dan binnen drie maanden gebeuren. Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken wat je precies erft en op tijd te reageren als je de erfenis wilt verwerpen vanwege de schulden. Meer informatie over het aanvaarden en verwerpen van een erfenis vind je hier.

Verschillende financiële producten kunnen deel uit maken van de erfenis. Bijvoorbeeld betaalrekeningen, spaarrekeningen, lijfrentepolissen of andere financiële producten waar geld staat. Mis je het overzicht daarvan? Op de aangifte inkomstenbelasting kun je veel terugvinden. Ook kun je met de Digi-D van je partner via MijnBelastingdienst veel informatie vinden van je overleden partner. En je kunt navraag doen via een speciale website van de Nederlandse Vereniging van Banken..

Verandering van inkomen

De kans is groot dat je inkomen wijzigt wanneer je partner is overleden. We zetten hieronder de belangrijkste veranderingen onder elkaar.

  • Minder inkomen uit werk. Als je partner een inkomen vanuit zijn of haar werk had, valt deze uiteraard weg. Dit kan grote invloed hebben op je maandbudget.
  • Als je partner werk had, vraag dan bij zijn of haar werkgever naar de pensioenregeling en of daar in een nabestaandenregeling is opgenomen.  Mocht dat zo zijn, dan ontvang jij (of de kinderen) een maandelijkse uitkering. Hier kun je meer lezen over dit nabestaandenpensioen.  
  • Het kan zijn dat jij of de kinderen recht hebben op een uitkering via de Algemene nabestaandenwet (Anw).Of je hiervoor in aanmerking komt kan je checken via de SVB.
  • Controleer of er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten, want dan ontvang je bij overlijden van je partner een maandelijkse uitkering. Deze verzekering kun je zowel los als via de hypotheek hebben afgesloten. Bij een hypotheek kan de verzekering ook worden gebruikt om de hypotheek mee af te lossen. Informeer bij je verzekeraar naar de voorwaarden.
  • Controleer of je partner een levensverzekering heeft. Zo ja, dan ontvang je of een maandelijkse uitkering of een bedrag ineens. Vraag dit na bij de verzekeraar. Mocht je de polis niet meer kunnen terugvinden, dan kan deze worden opgezocht via deze zoekservice.
  • Vergeet ook niet uit te zoeken wat er eventueel verandert aan je recht op toeslagen. Het inkomen verandert namelijk en dit heeft invloed op jouw toeslagen. Dit kun je controleren via BerekenUwRecht.

Er kan dus best wat veranderen in het inkomen. Misschien is niet alles op jou van toepassing. Loop het stap voor stap na, zodat je het inkomen krijgt waar je recht op hebt.

Verandering in uitgaven

Naast je inkomsten, zullen ook je uitgaven veranderen. We zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

  • Je woonlasten. Mocht je een hypotheek hebben, is het in veel gevallen mogelijk om de hypotheek over te sluiten. Dit kan interessant zijn als er in de markt een lagere rente is dan de rente van je huidige hypotheek. Ga sowieso met de bank of de adviseur in gesprek over de gevolgen van het overlijden. Zij moeten jou daarover goed adviseren.
  • Controleer de contracten van alle vaste lasten. Contracten op naam van je partner, moeten worden aangepast. Het is goed om te bekijken wat je kan besparen. Ga je minder energie verbruiken? Hoe zit het met je internet abonnement? Kun je de dekking en/of premie van verzekeringen verlagen? Of zijn er zelfs contracten die je helemaal niet meer nodig hebt? Zo kan je de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) én de zorgverzekering van je overleden partner direct stopzetten.
  • In veel gevallen verandert er ook wat in de overige uitgaven. Wat precies hangt af van je huidige bestedingspatroon en wat je wensen zijn in de toekomst.

Wil je dat er een Budlr even met je meekijkt?

Als je partner overlijdt, heb je in eerste instantie wel iets anders aan je hoofd dan je financiën. Maar er komt een moment dat je wilt weten waar je aan toe bent. Wij hopen dat dit artikel jou al wat meer inzicht geeft waar je op moet letten. Mocht je hulp nodig hebben bij het maken van een nieuw financieel overzicht, dan kunnen wij jou hierbij helpen. Neem contact op met een Budlr, samen maken jullie een financieel overzicht om je maandbudget positief te houden. Ook voor een korte vraag staat er altijd een Budlr voor klaar.

Maak een afspraak